fredag den 16. marts 2012

Stevia MaxSød

-og diverse andre sødemidler på det danske marked.Jeg har fået købt mig en lille bøtte Stevia MaxSød.
-WOW! hold da op hvor er det sødt!

Stevia Maxsød er det reneste stevia produkt og sødmen kan kun siges at være helt ekstrem!
Bare det at have rørt ved bøtten, efter at den har været åbnet første gang afgiver et støv på dine fingre der er så sødt som slik.
Kiloprisen ligger på et sted mellem 5000 og 6000 kroner pr. kilo.. men mængderne der skal bruges er så latterlige små at man slet ikke kan forholde sig til det, når man er vant til at bruge sukker.

Der findes efterhånden et godt bredt udvalg på markedet men det er egentligt utroligt at de kan få lov at bruge navnet stevia på produkterne.

Da stevia søder så ekstrem meget så er Stevia den ingrediens der findes mindst af i de blandede produkter.
Dette er selvfølgelig for at gøre produktet doseringsvenlig og let anvendeligt i husholdningen.
For det er uden tvivl umuligt at tage en alm. kageopskrift og erstatte sukkeret med SteviaMxSød, så vil kagen ende op med at få en underlig konsistens eller blive så sød (og dyr) at den er helt uspiselig.

Men for at nævne et af produkterne på markedet kan man tage et kig på Hermesetas SteviaSweet sødepulver. Kan anvendes i kager, på morgenmad m.m. er nemt at dosere da 1 tsk steviasweet svarer til 1 tsk sukker.
men men men... Man kan jo kun forestille sig at der er en masse fyldstoffer i dette produkt da 1 tsk steviasweet vil inde holde ca. 0,01 gram ren stevia ud af de 4,0 gram som en tsk sukker vejer.
Hovedingrediensen i SteviaSweet fra Hermesetas er så Maltodextrin, skarpt forfuldt af inulin og oligofructose. Alle naturprodukter (Bonus-point her!) Men men men... Maltodextrin påvirker blodsukkeret lige så meget som når du indtager ren glucose (glucose = blodsukker). Hvad er hele ideen så i at lave et sødemiddel, ud over at det sikker ikke skader dine tænder på samme niveau som sukkert.

Det jeg vil sige her er: "Se dig for når du køber stevia produkter" Du ender hurtigt med et dyrt produkt der næsten ikke har set skyggen af Stevia, og som ikke er meget bedre end de alm. sødemidler der ellers er på markedet.

Nå men jeg sværger til rene produkter (det kan du vel næsten fornemme).
Godt nok er Setvia MaxSød jo ikke en plante, men helt sikkert nemmere at anvende end planten (og så er produktet lovligt at anvende som fødevare i DK i modsætning til planten).

Min store udfordring ligger nu i at finde ud af hvordan jeg anvender dette ekstremt koncentrerede produkt :)
Det er jo ingen sag der hvor det skal røres i flydende produkter, hvor sukkeret ikke er med til at give konsistens.
Her går planerne på at lave:
Marmelade, drikkeyoghurt, smoothies, milkshake, søde juice, saft m.m.
På morgenmadsproduktet skal børnene lige vænne sig til at der ikke længere drysses sukker på havregrynene, men at havregrynene nu har en "helt naturlig sødme" i forvejen, da jeg et lille drys stevia er nok til at søde hele bøtten med havregryn. Så nu bliver mine havregryn sødet på forhånd i det øjeblik de hældes i beholderen.

Har du erfaringer, opskrifter eller andet spændende så smid en kommentar
Jeg glæder mig til at høre fra dig.

9 kommentarer:

 1. Glæder mig til at læse hvordan du finder anvendelse af det.
  Hvor smart er det lige det hermesetas har lavet hvis det påvirker på samme måde som alm. sukker. Hvad har de mon tænkt på?
  God weekend.

  SvarSlet
 2. Jeg har også lige købet mig den lille bøtte Stevia MaxSød og har forsøgt at lave en lille portion marmelade..... men jeg synes altså at den store begrænsning eller udfordring om man vil, er at stevia jo smager af lakrids og efter min smag egner den smag sig ikke til ret meget.
  Har lige set et DR2 program om dette sødemiddel og Arla som er i fuld gang med at forsøge sig med produktet, siger også at lakridssmagen er et problem, som de kun kan camouflere med ved at tilsætte aroma.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg har også set programmetmed Arla. Men hele pointen ved et naturligt produkt forsvinder jo når man er nødt til at tilsætte aromaer for at ramme den gode smag. Desværre. Jeg synes dog ikke at lakridssmagen er den værste fjende. Måske jeg spiser for få lakridser til at synes det smager af lakrids?
   Men jeg synes den søder mere som en bismag end som en direkte sødme. Det er her jeg er udfrodret i min madlavning.

   Slet
 3. Hej,sikke en dejlig side du har her. Jeg var især glad for det du skrev om Hermesetas,-jeg har nemlig undret mig over det med ske til ske,tænkt at ku ikke passe,der måtte være puttet noget i,men hvad gør det ved folk med evt. sukkersyge??
  Jeg vil også lige gøre dig opmærksom på at stevia ikke kun er for fede folk og folk med sukkersyge,- jeg har en USTYRLIG candida svamp i mave tarm systemet, (vi har alle candida i os)men en ustyrlig må ikke få sukker .. og heller ikke så mange andre ting, så jeg er mægtig glad for Stevia. Jeg har lige købt 2 planter og glæder mig til at kunne lave stiklinger. Hvordan laver du ekstrakt?? Er det ligesom når jeg laver the af mynte,lakrisrod og med stevia,hvor jeg bare hælder kogende vand henover eller ??Jeg vil besøge din side tit.mange gode hilsner Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten.

   1000 tak for dine forsende ord :)
   Ude i siden under emner finder du enmet ekstrakt. Der har jeg skrevet lidt om hvordan jeg har lavet ekstrakt :) Men ja det er bare vand og steviablade jeg bruger :)
   Jeg har da slet ikke tænkt på candidasvamp. Men selvfølgelig er det en god ide med stevia i den forbindelse.
   I forbindelse med sukkersyge så til Hermesetas dryslet version ikke være egnet på samme måde som de der ikke giver blodsukker stignigner.

   Slet
 4. Jeg har lige prøvet Stevia pulver og dråber fra http://www.steviadanmark.com/ og det har en så stærk bismag af lakrids, at det er fuldstændig uanvendeligt som sødemidddel. Jeg forstår ikke den store begejstring for dette produkt. Som bivrikning bliver man også lettere svimmel efter indtagelsen.

  Hilsen
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må altså prøve den version fra Stevia Danmark og få teste om der er forskel i smagen :) For jeg slet ikke nikke genkendende til det du skriver... Hmm... jeg må en tur forbi helsekosten :)
   jeg tænker lidt på om du har indtaget en stor mængde? Stevia er kendt for at nedsætte blodsukkeret, så kan det være det der har gjort dig svimmel? En anden årsag kan være at du måske er vant til at bruge meget sukker i hverdagen og er stoppet brat for at udskifte det med stevia?
   Ved et højt sukkerforbrug i det daglige og en "kold tyrker" vil det ofte give svimmelhed, hovedpine og ubehag.
   Det er mine bedste bud. Men det er gisninger, for jeg kender jo ikke til din hverdag eller din krop :)
   Jeg kunne rigtig god tænke mig at høre i hvilken forbindelse du har brugt sødemidlet... i kaffen, bagværk, ymer, smootie eller andet ting? Det vil sikekrt være til hjælp for andre der er igang med at teste sødemidlet af :)
   1000 tak for dit input :)

   Slet
 5. Vi forsøger os også frem med SteviaMaxSød herhjemme. Lakridssmagen kommer hvis man putter for meget i.
  Der kom for meget i vores første portion choko-muffins, så de fik en lakridseftersmag. De hævede desuden ikke op.
  2. gang vi bagte en ckoko-kage med det, puttede vi en håndfuld hakkede mandler i for at give fylde. Vi nøjedes med en strøget knivspids til en hel springform. Lakridssmagen kom ikke frem, men efter min smag måtte den gerne have været sødere. Men mandlerne gjorde det til en god kage.
  Nu vil jeg bage muffins til min søns børnehave-fødselsdag. Jeg vil prøve med 1/2 sukker + 1/2 stevia for at se, om de vil hæve lidt mere på den måde. Men jeg synes det er SUPER svært at afmåle; 1 g stevia = 320 g sukker, men hvor meget fylder 1/2 g... Har prøvet at billedgoogle det uden held :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmmm ja du skal nok have fat i en rigtig god vægt for at finde ud af hvad 1 g. stevia fylder. Min vægt er ikke præcis nok, da den afrunder til nærmeste hele gram når jeg vejet noget på den. Eller også skal du regne det ud næste gang du køber en ny bøtte.
   En bøtte setvia max sød vejer jo 20 gram, men den var ikke helt fuld, så desværre kan jeg ikke lige regne det ud fra den bøtte jeg har.

   Men jeg tror at det mest bliver noget med at lære produktet at kende og få en fornemmelse af hvor meget der skal i for at få den søde smag man ønsker.
   Men da sukker og stevia søder helt forskelligt så tror jeg aldrig man blot kan omregne i gram.

   Jeg har aldrig haft problemet med lakridssmagen, men det er nok som du siger, hvis man kommer for meget i, og det har jeg så åbenbart ikke gjort, eller også er mine smagsløg bare kodet forkert i forhold til lakrids :D :D

   Jeg håber 2. forsøg med kagen blev godt.
   Ellers kan du vælge at søde med dadler, agavesirup eller sukrin/multisød. Til kagen vil dadlerne sikkert være godt da de giver den fylde som du fjerne ved at fjerne sukkeret :) jeg syner helt klart at man får den bedste smag ved at kombinere ovenstående med steviaen :)

   1000 tak for din kommentar :) den gav god indsigt for mig :)

   Slet

Jeg vil blive utrolig glad, hvis du skriver en lille kommentar, store som små, korte som lange, tykke som tynde... en kommentar på min blog gør mig i rigtig godt humør også selvom det blot er en lille én... 1000 1000 tak :)